Cota de 9% pentru TVA se aplica si in unitatile hoteliere

posted in: Fără categorie | 0

TVA de 9% se aplica atat pentru cazare, cat si pentru celelalte servicii turistice

HG nr. 20/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 46 din 20 ianuarie 2014 , a modificat Normele de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG nr. 44/2004, in sensul ca a extins sfera de aplicare a cotei redusa de TVA de 9% in turism.

Potrivit noilor reglementari, cota redusa de TVA de 9% se aplica pentru tipurile de cazare prevazute la art. 2^1 din OG nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.

Hotel Premier Botosani-ext 1

Mai exact, art. 2^1 din OG nr. 58/1998 completata prin OUG nr. 84/2014 prevede ca pot exista urmatoarele tipuri de pachetele de cazare turistica:

  • cazare fara mic dejun;
  • cazare cu mic dejun – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare si de asigurare a micului dejun, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total;
  • cazare cu demipensiune – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare de asigurare a micului dejun si a pranzului sau a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total;
  • cazare cu pensiune completa – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare de asigurare a micului dejun, a pranzului si a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total;
  • cazare cu „all inclusive” – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare de asigurare a micului dejun, a pranzului, a cinei, a gustarilor dintre mese si a oricaror altor servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total.

Astfel, cota redusa de TVA de 9% aplica de astazi tipurilor de cazare mentionate mai sus.

„Urmare a modului in care este definita notiunea de cazare in legislatia specifica din domeniul turismului, cota redusa de TVA de 9% se aplica cazarii, dar si serviciilor accesorii cazarii, vandute sau oferite spre vanzare la pretul inclusiv al pachetului turistic,precum pranz, cina, gustari intre mese, alte servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, se mentioneaza intr-un comunicat al Guvernului, remis recent redactiei.

Cota redusa de TVA de 9% se aplica pana acum doar pentru cazarea simpla sau cu mic dejun, in situatia in care costul micului dejun era inclus in pretul de cazare, fara a se defalca separat.

Impactul bugetar estimat pentru aplicarea acestor masuri in 2015 este de 100 de milioane de lei, informeaza Executivul.

Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune compelta/all-inclusive a fost negociata cu reprezentantii FMI in cadrul consultarilor care au avut loc in luna decembrie 2014.

 

sursa:avocatnet.ro